Energiagenternas värld

Barn och vuxna som deltar i Energiagenterna får ta ett steg in i den lekfulla värld där Agent Ström jobbar för att minska energislöseri. Egentligen skiljer den sig ju inte så mycket från den vanliga världen som vi lever i, bara lite annorlunda och kanske lite roligare. Läs här så får du se:

Om Agent Ström

Agent Ström är en mycket noggrann person som tar sitt energiagent-uppdrag på största allvar. I den gröna jackan med massor av fickor finns termometrar, ficklampor, förstoringsglas och andra mojänger för att undersöka hus rätt och riktigt. Det mäts och räknas och rapporteras hela dagarna. Lediga kvällar spenderar Agent Ström i sin ärvda fåtölj och skriver poesi om energi, spelar ensam-memory eller tänker intensivt på någon ny märklig uppfinning. Kanske går det att göra en solcellsdriven trumpet eller ett paraply för vattenrening? Ibland kan du se Agent Ström susa förbi på sin gröna cykel, spatsera i parker för att räkna elskåp eller springandes efter någon vuxen som gick hemifrån utan att släcka lamporna.

Favoritfärg: gul och grön.
Favoritmat: det som är energismartast för säsongen.
Favoritsak: Sitt fiffiga armbandsur! Det är en liten manick som både kan visar vad klockan är, mäta viktiga saker och skicka meddelanden till Agentstugan.

Om El’Boven

Där Agent Ström är dyker oftast också El´Boven upp. Ungefär som den där släktingen du tycker mycket om, men som alltid råkar välta saftglaset eller fälla krokben för dig.

El’Boven är en omåttligt nyfiken filur med massor av energi i kroppen och har alltid många frågor att ställa, gärna så många som möjligt på samma gång! Detta medför att det kan lätt blir lite tokigt för alla i närheten när El´Boven har fått upp farten – speciellt för Agent Ström. Det finns en annan sak som också skiljer de båda vännerna åt: hur de använder energin. Agent Ström vill att vi ska hjälpas åt att tänka till, El´Boven tycker allt ska stå på samtidigt och hela tiden. Att tända lampor och låta rent varmvatten forsa ur kranar är El´Bovens två besynnerliga intressen. El´Boven tycker faktiskt så mycket om slösad energi att den skaffat sig två stycken blixtsnabba specialskor som kan stoppas in i eluttag. Testa inte detta med din vanliga människo-sko – det är inte bra!

Favoritdjur: ALLA!
Favoritlåt: ALLA!
Favorithobby: Att tända lampor. Att följa med Agent Ström på jobbet. Att tända lampor. Att lyssna på vattenkranar. Att springa jättesnabbt.

Om Agentstugan

Agentstugan är där Agent Ström (och El´Boven) både jobbar och bor tillsammans med de andra energiagenterna. Från utsidan ser det ut som vilket vanligt kontor som helst med många våningar av fönster, dörrar och människor som springer in och ut. Det är först när du går in som du kan se hur fantastiskt det faktiskt är. På varje våning händer hela tiden nya spännande grejer och överallt arbetar flitiga energiagenter, alla i stiligt gula glasögon. De arbetar dag och natt för att stoppa energislöseri och förhindra energibovars framfart. Energiagenterna jobbar ofta i det tysta för att inte bli störda när de utför sina noggranna, men lite märkliga, mätningar av förbrukning och slöseri. För att minska pappersarbetet kallar sig alla agenterna för Agent Ström, det blir lättast så. Chefen i agentstugan är Mästeragent Ström som dagligen mottar alarmerande rapporter, stämplar och sorterar. 

Vissa dagar inkommer så mycket rapporter om slöseri att Mästeragenten blir alldeles vimmelkantig. Inte bra, för av stress blir du galen. Fler människor behöver förstå vikten av att tänka till och använda energin på ett klokt sätt. Många beter sig som energibovar utan att förstå det! Det behövs helt klart fler energiagenter som vet när lampan behöver vara tänd, när vattenkranen ska stängas av och hur värmen inomhus tas om hand på bästa sätt. Med fler energiagenter skulle jorden må mycket bättre och därför har Energiagenterna börjat besöka förskolor för att se om barn och vuxna vill hjälpa till. Vi hoppas att du också vill vara med och bli en energiagent!

facebook facebook facebook